PSAPE/SEVAP

...

PSAPE/SEVAP

Halkımız sevap işlemeyi çok sevmekte ve iyi bir şeylere sebep olma konusunda elinden geleni yapmaktadır. Ancak ne yazık ki kendi halkını ilgilendiren ve kendi geleceğine yardımcı olacak işlere yardımcı olma konusunda çok da hevesli davranmamaktadır.

Köyde zaten maaşlı çalışan ve hayatını kazanan imama ev yapımı için her türlü maddi ve iş gücü katkısını sağlayan ve üstelik devlete ait başka lojmanlar olduğu halde bunu yapan ayrıca defalarca değişik şekillerde dekore etmek için köyün camisine her aklına gelenin aklına geldiği şeklide bunu gerçekleştirmesi için hiç çekinmeden ve gönlünden sevap işlediğine inanarak yardım eden halkım artık oturup bir düşünsün.

Her Cuma günü namazdayken propagandası yapılan sevaplar için çıkışta cebindeki son bozuklukları bırakıp oracığa bırakıp giden sevgili halkımın mensupları bir düşünsün.

Atalarımızın yüzlerce yıl savaşarak ayakta tuttuklarının devam etmesi için ortaya konan somut çabalara destek vermeyen halkım farkında olmadan en büyük günahı işlemektedir. İnanışları ve yaşam tarzları için vatanlarından koparak yabancı iklimlerde kendilerine yeniden bir yaşam kuran atalarını unutan halkım en büyük günahı işlemektedir. Yaratıcının en büyük hediyesi olan dilinin ve yaşam tarzının kıymetini bilmeyen halkım en büyük günahı işlemektedir. Atalarının haksız ölümlerinin ve çektiği çilenin çığlığını sevap işlediğini düşünerek verdiği katkılarla susturamayacak halkım. Eğer böyle devam ederse de atalarının kendisi için yaptıklarıyla çarpılacak halkım.

Adıgelikte “toplum işi/лъэпкъ Iуэху” denilen bir kavram vardır. “Toplum işi” olan her iş koşulsuz değerlidir ve saygı duyulur. “Toplum işi” olarak gerçekleştirilen işe üzerine düşen katkıyı sağlamaktır en değerli “psape/псапэ=sevap”tır. Her türlü sevap kavramının peşinden giden ve maddi katkısını ve enerjisini esirgemeyen halkım umarım en büyük psape/псапэ olan “kendi toplumu için üzerine düşeni yapmak” noktasına geri döner.

Marğuş Vezir

20.12.14

21:43

 

Bir cevap yazın