Dönüş Üzerine Yorumlar

...

Dönüş Üzerine Yorumlar

  1. “Varlığımız ve geleceğimiz için anavatana ihtiyacımız vardır, anavatanla diasporanın kopması demek diasporanın Çerkes kalmasının imkansız olması demektir, anavatanla etkileşimi ve bağımızı güçlendirmeliyiz.” Konusunda derhal propaganda ve çalışmalara girişmeliyiz. Bu propaganda ve çalışmalar anavatanla paslaşarak yapılmalı. Bunun için:
  2. Anavatanda ve diasporada geleceğimizin vatanda olduğuna inanan insanlardan hali hazırda yazan, çizen insanları düşüncelerini kitaplaştırıp okunmasını sağlama konusunda desteklemeli. Ayrıca anavatanda periyodik yayın yapan dergi ve gazetelerde bu insanların ön planda olması sağlanmalı. Bu aşama için finans lazımdır ve finansmanı mümkündür. Üretilenin tüketilmesi de finansman olarak geri dönecektir ayrıca.
  3. Bu insanlarımızın özellikle anavatanda ve mümkün olduğunca diasporada televizyon ve radyo gibi iletişim araçlarında ön plana çıkarılması gereklidir. Bu çevrelerde bu işi yürütecek bilinçli insanlar zaten mevcuttur. Bunları harekete geçirecek insanlar bu işi görev edinmeli. Bu aşama kişisel ilişkilerin etkin işletilmesiyle mümkündür.
  4. Derneklerimiz asıl misyon olarak anavatanla insanlarımızın etkileşim içinde olmasını misyon edilmeli ve anavatanla diasporanın gerçeklerle birbirini tanıması için faaliyetler düzenlemelidir. Ayrıca anavatanla en önemli bağımız olan dilin öğrenilmesi ve yazılı olarak kullanılması için eğitim çalışmalarına ağırlık vermelidir. Derneklerimiz somut kurumlarımızdır ve insanların dikkatini anavatana çevirmek için kullanılmalıdır. Bunu sağlamak için ise dernek yöneticilerinin öncelikli olarak anavatanla organik bağları teşvik etmelidir ancak anavatandakilerin bu insanları ağırlamak ve misafir etmeyi öne almalarının önlemek ve olaya bilinçli ve halkımızın geleceği açısından yaklaşmalarını sağlamalıdır.
  5. Dönüş kavramını söylem haline getirmek yerine “geleceğimiz için yüzümüzü ve enerjimizi vatana çevirmeliyiz” söylemi öne çıkarılmalıdır. Dönüş en nihai söylemdir ve belirli bir bilinç aşamasından sonra gelecektir. İnsanlarımız pratikte hiç tanımadıkları vatanlarına bu şekliyle dönüş yapmayacaklardır. İnsanlarımızın hedefe yürütülmesi değil hedefe hazırlanması aşamasındayız. Bu aşama başarıyla sonuçlandığında ancak “dönüş” fikri somut gerekçelerle savunulabilir ve uygulanmaya başlanabilir.

19.03.2015

Marğuş Vezir

22:39

Bir cevap yazın