RUSYA FEDERASYONU ÇERKESLERLE BARIŞ TEMELLİ İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇERKES MESELESİNİ ÇÖZMELİDİR

...

RUSYA FEDERASYONU ÇERKESLERLE BARIŞ TEMELLİ İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇERKES MESELESİNİ ÇÖZMELİDİR

Çerkes halkının yurdundan koparılmış olduğu gerçeği ve Çerkes halkının vatanı ile ilgili hakları olduğu gerçeği ortadadır. Rusya Fedarasyonu bu gerçekle yüzleşmek ve şu an topraklarına dahil olan topraklardan sürülen Çerkes meselesiyle yüzleşmek zorundadır.

Bir tarafta vatanından koparılmış bir halk ve diğer tarafta vatanından koparılmış bir halkın meselesini miras almış bir devlet vardır. Bu halkın devletsel mekanizmaları olmadığı için soruna çözüm bulunamadığında asimetrik bir mücadeleye itileceği ve kendisini muhattap almayan devlete karşı asimetrik bir mücadeleye unsur edileceği aşikardır. Bu çeşit mücadeleyi o halk istemezse bile Rusya Federasyonu düşmanı devletler bunu örgütleyecek ve gerçekleştireceklerdir.

21 Mayıs 2016’da Rusya Federasyonu anma töreni için vatanlarında olmak isteyen Çerkesya Yurtseverleri adlı aktivistleri vatanlarına almamıştı. Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında çıkan kriz belki etkili olmuştur ancak Rusya Federasyonunun bu konuda hatalı davrandığı açıktır. Bu grup eylem ve söylemlerinde düşmanlık temelli davranmayan, sadece kendi vatanlarıyla ilgili haklarını barışçıl kullanmak isteyen bir gruptur. Pek çok kişinin ortak sinerjisini taşıyan bir yapı ve oluşumdur. Bu grup vatana sokulmamasına rağmen barış ve çözüm söylemini bir kenara bırakmamış ve barışçıl çizgisini korumuştur. İki devlet arasında gerilen ilişkilere rağmen barış ve uzlaşı söyleminden vazgeçmemişlerdir. Bu en çok Rusya Federasyonu için bir şanstır. Rusya Federasyonu bu sene yine 21 Mayıs anması için vatanında bulunmak isteyen bu grubu engellememeli aksine sonuna kadar kolaylaştırıcı davranmalıdır. Çünkülerin açılımı aşağıdadır:

Elbette ki her devlet sayıca çok ve kontrol edemeyeceğini düşündüğü sayıda bir insan kitlesini kabul etmekten çekinir. Ancak Çerkes meselesinde Rusya Federasyonunun çözüm odaklı politika geliştirmemiş ve uygulamıyor olması büyük insan kitlelerine karşı bir önlemden kaynaklanıyor gibi görünse de bu durum Rusya Federasyonu için büyük tehlikelerin tohumlarının bizzat Rusya Federasyonu tarafından atılması demektir.

Mevcut durumda Rusya Federasyonuna kitlesel geri dönüşler zaten pratikte mümkün olamayacaktır Rusya Federasyonu kitlesel dönüşlere izin verse bile. İnsanların uzun yıllar yaşadıkları topraklardan fiziki olarak kopup sırf vatanları olduğu için kitlesel bir göçe girişmeleri zaten gerçekçi değildir. Geri dönüş için ekonomik, politik, psikolojik olarak dönülen toprakların yeterince elverişli olması lazımdır. Rusya Federasyonunun vatanına dönmek isteyen insanların dönüşünü teşvik ve organize etmesi psikolojik olarak Çerkes halkının iş birliğini sağlayacak ve karıştırmaya en müsait bölgesi olan eski Çerkesya topraklarında böyle bir tehlikeyi bertaraf edecektir. Diyasporadaki kitlelerden radikal unsurların devşirilmesi ve bunların terörist amaçlarla Rusya Federasyonuna karşı kullanılması mümkün olamayacaktır. Abhazya sınırında Abhazyanın tanınmasıyla durdurulan ancak Çerkes bölgesinde Çerkeslerle gönüllü bir iş birliği kurulmadığı için zayıf kalan Batıyı durdurma ve ülkeyi güneyden güvene alma girişimi ancak ve ancak Çerkes meselesinin barışçıl bir uzlaşıyla sonuca bağlanmasıyla mümkün olacaktır.

Rusya Federasyonundan istediğimiz şey açık ve nettir: Barış temelli olarak muhattap olacakları mekanizmalar gelişmesine katkıda bulunmaları ve bizzat teşvik etmeleri; Çerkes halkından barış temelli olarak vatanında yaşamak, geri dönmek isteyen her kişi veya kitle için ekonomik, politik ve sosyal olarak vatanlarında yaşamalarını mümkün kılacak devlet politikası ortaya koymaları ve bunu somut olarak uygulamalarıdır.

Geçmişte haksızlık yaptıklarınıza bugün adil davranarak geleceğinizden yaptığınız haksızlıkların tedirginliğini silip gerçek güçle ve istikrarla yolunuza devam edebilirsiniz ancak.

Marğuş Vezir

21.03.17

22:11

 

Bir cevap yazın