ÇERKESCE BİLENLERE… (MUTLAKA SONUNA KADAR OKUYUN LÜTFEN.)

...

ÇERKESCE BİLENLERE… (MUTLAKA SONUNA KADAR OKUYUN LÜTFEN.)

80’li yılların sonuna kadar köyde gelenekleriyle iç içe büyümüş herkes üniversite mezunu bireyler kadar çağın gerektirdiği sosyal bilgilere sahip ve genel toplum içinde aldıkları geleneksel eğitimden dolayı şehir toplumuyla eşdeğerdi veya biraz daha öndeydi Çerkes toplumunda. Yani modern toplumdan geride değillerdi çoğunlukla.

Şehirleşme aşamasında Çerkesler çağın gereklerini yerine getiremediler çoğunlukla. Geriye içi boş bir özgüven ve toplumsal deformasyon kaldı. Siyasette, ticarette, kültürel faaliyetlerde hep geride kalmaya başladık. Bize aktarılan ve geleceğe taşımamız için bize emanet edilen dil ve sosyal değerler aşındı. Zamana kendimizi uyarlayamadığımız için şehirler bizim için yok oluş oldu. Oysa ki biz her alanda faaliyetlerimizde başarılı olabilecek ve toplumda kamu gücü oluşturacak potansiyele ve eğilime sahiptik. Kendimizle ilgili her şeyi erteleye erteleye bu hale geldik.

Artık, “Yeter!” deme zamanıdır. En büyük yitirdiğimiz değerimiz dilimizdir. Dil bilen son nesil ömrünü tamamladığında dilimiz tamamen yok olacak.

Hatırlayın eski günleri. Ne sosyal toplumda ve yaşayış tarzımızda kimseden geride kalmayı kendimize yakıştıramazdık. Şu an dilimizi, kültürümüzü çağın imkanlarıyla koruma noktasında çok gerideyiz. Dil konusunda çağın imkanlarını kullanarak dilimizi yeniden ayağa kaldırmalıyız.

Bize yakışmayan şey yapabileceklerimizi yapmamamızdır. Yapabileceklerimizi yapmadan Çerkes olamayız.Sürüklenerek, Çerkes kalamayız…

Dili konuşabilen insanlarımıza sesleniyorum “HİÇ BİRİNİZ KONUŞTUĞU DİLİ YAZAMAYACAK KADAR YETENEKSİZ VE ACİZ DEĞİLSİNİZ. EĞER Kİ ÇERKESLİĞİNİZLE GURUR DUYUYORSANIZ -Kİ DUYUYORSUNUZ- O HALDE ÇERKESLİĞİNİZİN GEREĞİNİ YAPIN. ÇERKESSENİZ ACZİYETE TESLİM OLAMAZSINIZ, MUTLAKA BİR YOLUNU BULURSUNUZ.” Söz uçar, yazı kalır. Söz geçici bir barınaktır, yel alır. Yazı dayanıklı bir konuttur, çoluk çocuğa barınaktır ve geleceğe mirastır. Yazı, kurumsaldır ve hep ciddidir. Söz, boşlukta yitendir…

Bazıları için bir hafta bazıları için onbeş gün.. Lütfen övündüğünüz Çerkesliğinizin dilini okur yazar hale getirin. Bol bol yazın. Çağın imkanları da müsait, bahane de bulamazsınız. Emin olun hepinizde ayrı ayrı güzel parçaları var Çerkescenin başkalarının unutmuş olduğu.

Kırın artık zinciri. Acizlik hissi bize yakışmıyor. Ertelemek bize yakışmıyor. Bize yakışanı mutlaka bir yolunu bulmaktır.

ÇERKESCE ALFABE LİNKLERİ:

ÇERKESCE(KABARDEY)

https://yadi.sk/i/5nbbbGxbQQvTvQ

ÇERKESCE (ÇEMIRGUEY/HATIKHUEY,ABZEX…)

https://yadi.sk/i/l-QZhjz-vr5Jew

ERTELEMEK İÇİN ÇOK GEÇ. ERTELEDİĞİMİZ VAR OLUŞUMUZDUR. UNUTMAYIN.

Marguş Vezir

24.11.2020

20:47

Bir cevap yazın